Miestne špeciality a recepty
Domáci chlieb
Na kvások zmiešame trochu múky, kvasnice (droždie) a trochu vlažnej vody. Až kvások vykysne, pridáme vlažnú vodu a pridáme do zvyšnej múky. Vyvaľkáme cesto, ktoré nemá byť ani riedke ani tuhé. Do formy vysypeme múku. Vložíme do nej cesto a necháme kysnúť. Medzitým zakúrime v peci a uhlíky vyhrabeme von. Do pece vložíme bochníky a pečieme približne hodinu a pol. Potom chlieb vytiahneme, bochníky očistíme, necháme vychladnúť a uložíme zabalené do vlhkej komory, aby boli stále mäkké.
Správne vyhriata pec by mala byť biela. Hrsť do nej vhodenej múky by nemala sčernieť, iba zľahka zružovieť. Pokiaľ múka sčernie a pripáli sa, potom je nutné pec schladiť vodou.
Domáci syr

Domáci syr sa vyrába z čerstvého mlieka. Mlieko sa ohreje, pridá sa zrážadlo a za tepla sa pomaly mieša, až sa syr vyzráža. Zrážadlo sa vyrába z teľacieho žalúdku. Teliatku sa dá napiť mlieka a asi po hodine sa teliatko zakalí. Mlieko sa mu v žalúdku zrazí na syr, ktorý sa vyberie a nasolí. Takto konzervovaný vydrží až dva roky a používa sa v malom množstve ako zrážadlo. Dnes však je množné kúpiť rôzne zrážadlá – vo forme tabliet a netreba zakaliť teliatko.
Domáci syr vydrží v nasolenej vode aj niekoľko mesiacov, dokonca aj rok. Syr sa rozkrája na malé časti, solí sa, dáva sa do súdkov a zaleje sa čistou syrvátkou. Postupne tvrdne a jeho chuť je výraznejšia. Do syrvátky sa má pridať toľko soli, aby v nej ponorené vajíčko plávalo neklesalo ku dnu. Domáci syr je vynikajúci aj naložený v olivovom oleji s orientálnym korením. Vydrží však oveľa menej, pretože jeho chuť je neodolateľná.
Zakrúcaná kapusta (Sarmale)
Do mletého bravčového mäsa pridáme smaženú cibuľu, vajíčko, ryžu, papriku, mleté korenie, trochu múky a vypracujeme cesto. Dávame do tvaru guličiek, ktoré balíme do kyslých kapustových listov, ale môžeme aj do čerstvých listov, ktoré krátko povaríme. Balíčky varíme s bobkovým listom. Keď je kapusta aj ryža uvarená, zakrúcaná kapusta je hotová. Podávame s chlebom.
Nakladaná kapusta

Celé hlávky kapusty nakladáme spoločne do veľkej nádoby s kapustou spolu s pokrájanou kapustou. Dva týždne necháme ho v teple skysnúť, potom dáme do studena. Hlávky celej kapusty slúžia ako listy na balenie zakrúcanej kapusty.
Zaváraná paprika

Papriky sa vyčistia, rozkrájajú hodia sa do vriacej vody. Potom sa vložia do pohárov, zalejú sa nálevom a uzatvoria. Nálev je pripravený z celého korenia, bobkového listu, octu, cukru, soli a niekedy aj oleja.
Točňa – zemiaky a múka

Očistíme surové zemiaky, nastrúhame, vymačkáme, pridáme soľ, lyžicu múky, dve lyžice mlieka kvôli farbe a poriadne rozmiešame. Pokladáme na pekáč a pečieme do chrumkavého stavu. Podávame s kyslím mliekom. Dá sa piecť aj s mäsom, či slaninkou.
Podlesňák
Uvarené zemiaky rozmačkáme, pridáme trochu múky a soli. Vyvaľkáme cesto. Vytvarujeme placky a pečieme priamo na peci (plotne). Hotové placky mastíme bravčovou masťou. Podávame s kyslím mliekom.
Domáca klobása, saláma, slanina, šunka (zvlášť Nadlacká saláma)
Ide o tradičné jedlá, ktoré sa jedia takmer v hociktorú hodinu (na raňajky, obed i večeru). Vyrábané výlučne podľa vlastných receptúr a na miestnych zabíjačkách z vlastných vykŕmených zvierat. Nadlacké klobásy a salámy majú špecifickú pikantnú príchuť. Sú známe v širšom kontexte dolnozemských Slovákov. Nadlacká saláma patrí medzi extra "vychytávky", ktoré môžu byť milých, praktických a zároveň veľmi chutným suvernýrom. Nadlacká saláma dosahuje svoju špecifickú jemne pikantnú príchuť najmä vďaka koreniu, no taktiež vďaka sušeniu čo neskôr môže pripomínať španielsku salámu Chorizo.
Šatočky zo zemiakov

Uvarené zemiaky sa s múkou a vajíčkom vypracujú na cesto. To sa rozvaľká a vykrájajú sa z neho malé placôčky, ktoré plníme lekvárom, alebo zaváraným ovocím, zabalíme do šatôčky a vhodíme do osolenej vriacej vody, krátko povaríme. Podávame buď s tvarohom a so smotanou, alebo so strúhankou (usušený a postrúhaný chlieb krátko osmažíme na masti a pokvapkáme vodou).
Chamuľa
kaša z kukuričnej múky s kyslým mliekom
Papinky
kaša pre deti (roztopené maslo, múka a mlieko)
Varená pálenka na masle/masti
Rozpustí sa domáce maslo, alebo masť v malom hrnci. Pridá sa domáca pálenka, ktorú zohrievame až do varu. Výbore zahreje najmä v zimných mesiacoch.
Plačinta (palacinkový langoš)

Tenké lahodné cesto pripomínajúce "náš" langoš, no oveľa jemnešie a nie až tak mastné. Doslova niečo medzi langošom a palacinkou. Ide o špecialitu nielenmedzi Slovákmi, ale aj medzi Rumunmi. Podáva sa najčastejšie so smotanou a syrom, prípadne iba so smotanou.
Medzi mládežou je obľúbená príloha džem, prípadne čokoládový krém.
Veľmi ľahodná príchuť k plačinte je zemiaková drť.
V niektorých lokalitách sa robí plačinta aj so zapečeným syrom s kôprom.
Miče (rum. mittitei)

Národné jedlo v Rumunsku. Ide o obdobu balkánskych čevapi. Rumunské miče sú však špecifické svojou konzistenciou a korením. Miče sa jedia kedykoľvek a všade. Najčastejšia príloha je chlieb a horčica.
Opekance

Opekance sú veľmi podobné opekancom na Slovensku. Ide o staršie rožky posypané makom a cukrom zaliate mliekom.
Mamaliga

Ide o kukuričnú kašu - národné jedlo v Rumunsku. Podáva sa ako príloha, prípadne ako samostané jedlo so smotanou a syrom.
Halušky

Halušky sú veľmi obľúbené medzi Slovákmi. Najčastejšie sa robia s kapustou, so smotanou a syrom, prípadne aj s dusenou zeleninou. Podávajú sa väčšinou ako príloha k rôznym druhom mäsa. Prípadne mäso sa do nich priamo pridá (napríklad klobásy, slanina alebo aj kuracie mäso). Bryndzové halušky ako sa poznajú na Slovensku nie sú až tak populárne.
Pampúšky

Ide o veľmi populárnu slovenskú špecialitu. Výroba je podobná ako na Slovensku. Ide o vykvasené sladké cesto upražené na masti.
Polievky, čorby
Polievky sú nielen medzi Slovákmi, no všeobecne v Rumunsku veľmi populárne.
Ochutnať polievku viac ako odporúčame.
Medzi Slovákmi sú populárne rôzne
zeleninové polievky,
kyslá polievka,
hríbovica či
krumplovica.

V ostatných častiach Rumunska sú veľmi obľúbené husté polievky (so smotanou) - čorby (ciorbe). Musíme skonštatovať, že ide naozaj o gurmánske zážitky.
K polievkám vám automaticky prinesú veľa krajcov chleba (ten je takmer vždy v cene) a často ide o veľké porcie polievok, resp. vám rovno prinesú celú polievkovú misu z ktorej si vy sami naberiete koľko sa vám ráči. K polievkám sa zvykne doobejadnať zvlášť smotana, ktorá už aj tak hustú čorbu ešte viac zahustí. Taktiež je zvykom objednať si pálivú papričku (Ardei Iute) a zajedať ju. Potom sa dostaví príjemná pálivý efekt v hrdle, no musím povedať, že vo väčšine prípadov ide o veľmi príjemnú harmóniu chutí. Polievky v reštauráciách sú na rumunské pomery drahšie (cca. 2€ aj s extra smotnou a pálivou papričkou), no za spôsobený gurmánsky zážitok to určite stojí.

Z rumunských polievok odporúčame ochutnať:
>>
ciorba ţaraneasca (čorba caranesca) - zeleninová polievka s veľkými kúskami mäsa
>>
ciorba de durta (čorba de burta) - držková polievka - absolútna rumunská špecialita. Dostanete ju takmer všade. Nechajte sa pomýliť a nereklamujte ju, keď dostanete po objednaní bielu polievku. V Rumunsku sa robí úplne iným spôsobom ako na Slovensku (kde jej farba je hnedá). Odporúčame doobjednať si smotanu a pálivú papričku (Ardei Iute).
>>
ciorba de perişoara (čorba de perišoara) - zeleninová polievka s mäsovými guličkami. Veľmi sýta polievka. Odporúčame doobjednať si smotanu a pálivú papričku (Ardei Iute).
>>
ciorba de vaca (čorba de vaka) - zeleninová polievka s hovädzím mäsom. Podobná ciorbe ţaraneasce.
>>
babgulyaş (bábguláš) - je typické maďarské jedlo. Veľmi populárne aj v Rumunsku (Rumunsko má veľkú maďarskú menšinu). Ide o jemne pikantný guláš s veľkou dávkou hovädzieho mäsa.